Stadsverwarming0000.0011

 

 Literatuur

 

- Waals, Kelli van der, "Stadverwarmingshoudgreep". In: Trouw, 29-02-2014, blz. 2 (De auteur heeft slechte ervaringen met stadsverwarming. "Stadsverwarming is een van de grootste wanschepsels uit de Nederlandse privatiseringsgeschiedenis." Hoewel het gaat om een nutsvoorziening, zijn door de privarisering veel bewoners overgeleverd aan één commercieel bedrijf dat het monopolie heeft op de exploitatie van de verwarming. Dat kan leiden tot absurd hoge rekeningen. Het bleek nog erger te kunnen: na een verhuizing bleek de auteur afhankelijk te zijn van blokverwarming. De stookkosten van de stadsverwarming baseerde de exploitant op "onooglijke apparaatjes op de radiatoren, die op afstand - en onnavolgbare wijse - worden 'uitgelezen'." Bij een bezoek aan de benedenbuurman ontdekte de auteur dat deze nooit een metertje op zijn vloerverwarming had laten installeren, "en wij dus al die jaren zijn verwarmingkosten hadden gedragen." Hij had de verwarming altijd aanstaan: "Heerlijk!" vond hij.
In Nederland betreft de frustratie met stadsverwarming velen: zo'n 500.000 huishoudens moeten zich door Eneco of Vattenfell laten uitmelken." Dat aantal groeit nog fors. Hierover is al veel geschreven, er zijn programma's over gemaakt, stichtingen opgericht. "Mensen die zich met een eigen warmtepomp probeerden te ontworstelen aan de stadsverwarmingshoudgreep, kregen van Eneco een rekening voor 'afsluitkosten' van 3500 euro."
Schrijnend is het leed van bewoners van sociale huurwoningen die na een renovatie stadsverwarming kregen en daardoor hun huis niet meer konden betalen. Dat speelde o.a. in Rotterdam en Amsterdam. Dat kan een bom worden onder het draagvlak voor de energietransitie. En zo krijgt de verduurzaming de schuld van de problemen, maar "die ligt eigenlijk bij winstzuchtige bedrijven en een domme overheid. Het voedt een sentiment waar de klimaatontkennende politiek van profiteert.")